Välkommen till Frödinge/Brantestad SK

Officiell webbplats för Frödinge/Brantestad Sportklubb.



"Knät var stort som en handboll, där började återtåget"

Mitt första minne av Peter kommer från min andra match med FBSK:s seniorer. Vi åkte till Oskarshamn och skulle möta Tuna Södra i en träningsmatch. Jag hade inte lärt känna killarna i laget och visste inte så mycket om var de spelade vanligtvis. Som forward startade Peter Norlin, en kille jag knappt visste vem det var. Han hade bra självförtroende och tog plats i omklädningsrummet. Matchen startade och vi var ganska överlägsna. Målen rullade in och vi vann tillslut med tvåsiffrigt. Herr Norlin hade gjort hat-trick och det såg ut som att han tycke att det var helt naturligt. Jag tänkte att den där killen, han är nog en stabil målskytt och en given anfallare. Så fel jag hade.

 

Dåvarande tränaren Bosse Sandqvist ville testa lite nya positioner på sina spelare och tyckte att det var ett utmärkt tillfälle i en match mot Tuna Södras B-lag. Peter gjorde en bra match som forward, det ska sägas, men jag minns inte många fler matcher där han har spelat i en offensiv roll. Han blev för mig istället en oerhört lojal försvarspelare som spred mycket glädje i truppen. Trots att han inte spelar längre känns han på något sätt fortfarande som en del av laget. Peter och jag satt alltid tillsammans på en tvåsitsbänk i omklädningsrummet. Nu har Johan Carlsson tagit över, men om du frågar mig (Peter håller nog med) så kommer det alltid att vara Peters plats.   

 

Namn: Peter Norlin

Ålder: 31

Familj: Frun Sandra med tillhörande bebismage

Bor: Villa i Vimmerby

Sysselsättning: Elektriker

 

5 Snabba:

 

1. Väljer du en säsong i FBSK eller en säsong i Paradise Hotel?

 

– Nej, då väljer jag FBSK. Skulle inte vilja utsätta mig för tiden när man kommer hem och får stå för det man gjort, haha.

 

2. Kapar du helst snabba anfallare på planen eller elkabel på jobbet?

 

– Det är givet att kapa snabba anfallare!

 

3. Vad vill du ärva, Tommy Tambours mustasch eller Christian Johanssons dialekt?

 

– Det är ju lite pondus i Tommys mustach, så jag tar den.

 

Är det inte pondus i Christians dialekt, menar du?

 

– Haha, nej!

 

4. Vad ser du helst på TV, Antikrundan eller Gladiatorerna?

 

– Den är svår. Det är ju i och för sig intressant att se värderingen på Antikrundan, så jag tar det.

 

5. John Guidetti eller Andreas Isaksson?

 

– Jag har inte sett så mycket av Guidetti, men han verkar lite halvrolig. Jag tar Guidetti.

 

"Jag är imponerad över att jag spelat så länge trots att jag aldrig varit särskilt intresserad av fotboll"

 

Många jag intervjuat har växt upp utanför tätorterna, så även Peter. Idrotten var tidigt en del av Peters vardag, men det var inte självklart att han skulle spela fotboll.

 

Var är du uppväxt?

 

– I ett litet ställe som heter Sund, dryga milen från Frödinge. Det är verkligen ute på landet. Vi hade hästar, katter och hundar.

 

Var hästarna familjens stora intresse?

 

– Nja, det var väl syrrans och farsans. Jag tål inte ens hästar, men lite har jag väl ändå ridit.

 

Vad hade du för intressen istället?

 

– Jag hängde mycket med bröderna Uppman*. De bodde i en grannby på andra sidan väg 40. Vi var 4 grabbar, så det var mycket idrott. Vi spelade alltid två mot två. Det var fotboll eller basket eller något annat.

 

* 3 bröder som spelade i FBSK på 90-talet och början av 2000-talet.

 

Hur var du som barn, rent personlighetsmässigt?

 

– Jag var som Robin (Blomberg), snackade mycket. När jag var riktigt liten var jag ganska tyst och lugn, som ett ljus, enligt mina föräldrar. Det avtog nog när jag började skolan. Lärarna tyckte att jag var snäll och social, men hade svårt att vara tyst. Det var aldrig något ont i mig, men jag höll väl på med små pojkstreck.

 

Hade du mycket energi?

– Ah, det hade jag, som jag kunde ha riktat annorlunda kanske. När det kom till löpning hade jag inte lika mycket energi längre. Men jag har alltid varit sprallig.

 

Hur var det när du kom upp i gymnasiet sedan?

 

– Skolan har jag alltid sett till att klara av. Jag kom in på den linjen jag ville, elprogrammet. När det är något man själv vill är det ju såklart lättare att motivera sig. Jag var mer praktiskt än teoretiskt lagd, så det passade mig bra.

 

Efter gymnasiet halkade jag in på en industriell programmeringsutbildning i Skara. Så där bodde jag i ett år och fick jobberbjudande dessutom. Då ville jag dock hem igen. Jag fick jobb på Arla och sedan på Strömstyrkan. Det roliga med jobbet på Strömstyrkan var att jag inte ens sökte jobb där. Jag hjälpte några bekanta med elen under en semester. Då åkte elchefen på Strömstyrkan förbi. Han frågade om jag ville ha jobb och där har jag varit sedan 07.

 

Haha, vilken tur! Det sker nog inte så ofta idag.

 

– Ja, jag hade hamnat bakom en datorskärm på Arla och jobbade 5-skift, så det var ett bra byte. Det är skönt att röra på sig.

 

Hur började fotbollskarriären?

 

– Det var så att grannbyn Hultserum tillhörde Blackstad. Jag och en kille där lekte en del när jag var yngre. Så han fick med mig till fotbollen i Blackstad. Sen fick jag med mig Uppman-bröderna och så började det. Lars-Henrik (Karlsson) spelade där redan. Men när vi började skolan i Frödinge blev det naturligt att vi bytte klubb till FBSK. Har för mig att Lasse stannade i Blackstad dock. Flera år senare lurade jag över honom till Frödinge, men då slutade jag, hehe.

 

Hur gammal var du när du började spela i FBSK?

 

–Jag var väl 10-11 år.

 

Vem var tränare då?

 

– Jag kommer faktiskt inte ihåg, men var det kanske Uffe (Henningsson)? Det kan varit han. Jag hade Tommy Taxi en period också.

 

Vilka spelade då?

 

Det var Uppman-bröderna, Jonas Dahlström, Danne Henningsson, Lars-Göran Andersson, Lionel Svensson. Vi hade inga större framgångar. Det jag minns är väl Bullerby Cup. Pojklagsfotbollen handlade mest om kompisar för mig. Jag är imponerad över att jag spelat så länge trots att jag aldrig varit särskilt intresserad av fotboll.

 

Tror du att det är så för många i ungdomsfotbollen?

 

– Jag tror det. Jag kunde själv känna att jag spelade för att kompisarna spelade. Det var kul att träffa kompisarna. Sen kunde vi nog gjort vad som helst egentligen. Jag var ganska försiktig på planen och tog inte för mig så mycket. Jag kunde lika gärna stå och titta på ett flygplan som flög förbi.

 

Men du spelade hela tiden fram till att du lade av för några säsonger sen, eller?

 

– Nae, jag hade ett uppehåll under gymnasiet. Annars har jag spelat hela tiden.

 

Hur var första tiden i seniortruppen?

 

Vi började träna med seniorerna under tiden Kjell Carlsson var tränare, jag tror att det var 99. Den omställningen var enorm, speciellt om man inte gillar löpning. Min första match var på försäsongen och vi skulle spela på grus. Planen liknande mer ett gjutet betonggolv. Jag fick spela ytterback och fick beröm. Jag har för mig att TK stod i mål.

 

På tal om TK. Han påstod i sin intervju att du var kaxig när du kom upp, stämmer det?

 

– Det skulle inte förvåna mig! Det var nog inte min mening, men jag hade nog svårt att vara tyst, haha.

 

Haha, hade du inte den respekten som vissa har för äldre spelare?

 

Kan vara så. Man vet ju själv när man blev äldre, att man inte tyckte att juniorerna visade respekt, men förmodligen var man likadan.

 

Känner du igen dig i någon junior på senare tid som snackat mycket?

 

– Nae, jag vet inte. Jag har ju funnits där, så de har väl aldrig fått chansen riktigt, stackarna.

 

Haha, det är bra med någon som håller ordning. Hur ska man bete sig som nykomling?

 

– Inte som mig, enligt TK! Nej men, jag tycker att det är viktigt att presentera sig ordentligt. Att man inte bara går in och sätter sig. Man ska visa att man vill skapa kontakt. Det tycker jag är viktigt!

Vilka minns du från herrtruppen när du kom in?

 

– Pelle var ju med. Stefan Larsson och Simon Vahlberg var ju med. Chrille Lilja också! På försäsongen var det så att den som kom sist i löpningen fick skrapa vatten i duschen efter. Då gällde det att ligga före Chrille!

 

Men jag la som sagt av under gymnasiet. Men jag fick tillbaka suget och började igen det året FBSK var i femman, 2003. Vi körde hårt med boxningsträning direkt och jag spydde. Det var ingen skitrolig säsong resultatmässigt heller. Jag spelade väl i och för sig bara en match, typ Loftahammar borta.

 

Hur många spelare är egentligen kvar sen dess?

 

– Det är nog bara Henke.

 

Vad har du att säga om Henke? Ni har ju hängt ihop under flera säsonger.

 

 Jag tycker jättebra om Henke. Sen är vi nog olika som personer. Henke är ju väldigt seriös med träningen till skillnad från mig. Men när det gäller har vi båda vinnarskallar. Vi spelade ihop mycket som mittbackspar.

 

Ni kompletterade ju varandra väldigt bra.

 

– Ja, det funkade bra med Henke. Han är ju konditionsmässigt starkare än jag. Om jag började tröttna sa jag till honom att börja skrika och mana på mig. Sen kan jag tycka att det var lite otacksamt att jag hade den markerande rollen framför Henke. Han hade ju bättre ork. Då hade jag hellre spelat med en rak fyrbackslinje.

 

Dessa väl valda ord har Henke att säga om Peter;

 

"Det är ganska svårt att vara allvarlig när man tänker på Peter, för av alla man suttit tillsammans med i FBSK:s omklädningsrum är han den som fått en att skratta mest. Han är nog den jag känner som är bäst på att höja stämningen i ett omklädningsrum. Han är med sitt sätt att vara väldigt duktig på att välkomna nya spelare till truppen. Han har ett rätt bra självförtroende, fast med glimten i ögat förstås.

 

Som spelare kommer jag mest ihåg honom från de åren vi spelade mittbackar tillsammans. Jag spelade libero bakom honom och tog djupet när han gick in och upp i närkamperna. Det var en position och spelstil som passade honom väldigt bra, eftersom fysiken och närkampsspelet alltid varit hans starkaste egenskaper på planen. Året vi vann sexan blev han framröstad som årets nyttigaste spelare och det var hans absolut bästa säsong.

 

En sak jag verkligen kommer ihåg var hur dåligt han mådde innan seriepremiärer. Han var så fruktansvärt nervös innan första matchen att han borde sjukskrivit sig från jobbet."       

 

Som jag minns har du i stort sett bara spelat back. Stämmer det?

 

– Ja, förutom en halv säsong som anfallare. Jag kom tillbaka från skada ett år med "Munken" Johansson. Då fick jag spela framåt och det var skitkul.

 

Det känns som att man kan spela med lite mindre press som anfallare. Man slipper ju tänka så mycket på defensiven.

 

– Ja, det är ju så. Den viktigaste positionen är ju mittbacken, haha. Där sätter man ju de mest seriösa.

 

Haha, absolut!

 

– Nej men, någon målskytt har jag aldrig varit.

 

Jag har ju berättat om att jag trodde att du var forward när jag började spela. Berätta om matchen mot Tuna Södra. En av dina största matcher i karriären, kan man säga.

 

Haha, ja det var ju så att A-laget åkte och mötte Tuna Södras B-lag. Vi var överlägsna. Jag gjorde 3 mål. Deras målvakt fick ju ett smärre sammanbrott. Hans brorsa spelade ute och skrek "Du kan ju försöka ta nån boll!". Han svarade något i stil med "Stå själv om det är så jävla lätt" och kastade handskarna och gick ut.

 

Vilken är din bästa säsong?

 

– Roligast var det nästan den säsongen jag la av, på försäsongen. Det var 2013. Då hade jag gått ner i vikt och var riktigt spelsugen. Det året hade jag velat spela. Tyvärr höll inte knäet. Det började göra ont efter några matcher och till sist gick det inte längre.

 

"Knäet var stort som en handboll. Där började återtåget"

 

Peter var tvungen att lägga av på grund av ett krånglande knä. Ett knä han skadat några säsonger tidigare i ett derby mot Tuna. Jag var inte med, men har fått det återberättat flera gånger. Nu kommer Peters version av händelsen. En historia han på något sätt utvecklat till en god anekdot.

 

– Det var 2009. Jag kommer ihåg att jag skulle få börja på bänken. I mitten av första fick jag hoppa in. Jag kom in på yttermittfältet, hur nu det kommer sig. Jag tror inte jag var med särskilt länge innan olyckan hände. Jag skulle helt enkelt vända, ingen motspelare var i närheten och fastnade med foten i gräset och vred till. Den smärtan är den värsta jag känt! Först skrek jag utan att veta vad som hänt. Sen kom Albin Carlsson fram, tittade på knäet och sedan på mig. Jag tittade genast själv mot knäet och såg att det hade hoppat ur led. Då skrek jag ännu mer...

Knäskålen låg på sidan av knäet och varenda muskel i benet var spänd till max. Det krampade något oerhört. Det ringdes på ambulans...två gånger! Det tog ett jäkla tag, säkert 45 minuter. Men sedan fick jag grejer!

Var det en ihållande smärta?

 

– Ah, det var det. Ofta när man känner riktig smärta börjar det som tur är avta efter ett tag, men det gjorde det inte för mig. På något sätt lugnar man ändå ner sig efter en stund.

 

Vad tänker man i en sån situation?

 

– Det första som slog mig var faktiskt hur länge jag skulle bli borta från jobbet. Jag insåg jäkligt snabbt att jag inte skulle till jobbet på måndagen.

 

Haha, men om man har så ont, hur kommer det sig att man kan tänka på annat än smärtan, tror du?

 

– Jag vet inte.  Det var ju det värsta jag varit med om. Jag började må illa och folk hävde filtar på mig. Bosse Palmér, Antons pappa, var dessutom framme och erbjöd sig att dra det tillrätta, haha. Jag tror det var Ragge som sa ifrån.

 

Hursomhelst kom ambulansen och då fick jag smärtlindring. Då blev allt bra. Sedan när jag fick lustgasen, då blev allt skitbra! Det var frid och fröjd. Jag började härja en massa. Innan jag åkte mot Västervik tittade Anton Palmér in i ambulansen och sa hej då. Då frågade jag vad faan han gjorde där och började asflabba. Jag har fått mycket återberättat för jag var ganska snurrig. Jag hade tydligen två önskemål. Det första var en snusdosa, det andra att de skulle vinna matchen. Vi låg under med 2 mål just då. Min skada hade fördröjt matchen ganska mycket och därför gjorde domaren klart att matchen bara skulle spelas så länge ljuset tillät. Frödinge vände och vann med 3-2.

 

Jag kom ner till Västervik och fick muskelavslappnande direkt när jag kom in. En sköterska kom in en stund senare och frågade hur det var med mig. "Jo, det är sådär", svarade jag. "Jag ska titta på knäet", sa hon sen, men jag var misstänksam. "Du kommer dra i det!", sa jag, men hon lovade att hon inte skulle det. Jag hade rätt. Hon gjorde något och helt plötsligt var knäskålen tillrätta. Jag var väl så hög att jag inte kände något. Jag snackade massa och trodde att jag var med i en rymdfilm kommer jag ihåg. Jag hatar rymdfilmer.

 

Jag stannade kvar ett tag för att knäskålen inte skulle hoppa ur igen. När jag väl fick lämna akuten hade jag fortfarande matchdressen på mig.

 

Haha, snyggt!

 

– När jag kom in frågade de om de fick klippa strumpan. "Ah, det är bara klippa!", sa jag.

Sedan kom de till benskyddet, då blev jag tveksam. Jag svarade tillsist, "Nae, det kan ni dra av, det är mitt eget!".

 

Henke hade varit snäll och följt med ambulansen, så han väntade när jag kom ut. Vi åkte till Åhmans och käkade. Sen skjutsade han hem mig. Jag drog igång datorn och det var mängder av folk som hade hört av sig. Sen minns jag bara att jag vaknade sittandes med datorn i sängen dagen efter. Knäet var stort som en handboll. Där började återtåget.

 

Jag började köra rehab och var väldigt seriös med den. Jag var mycket starkare efter den perioden än innan. Efter det kände jag i princip ingenting, fram tills försäsongen 2013. Då började det jävlas och nu är det glappt. Jag kan känna av det på jobbet ibland och fotboll skulle bli svårt.

 

Du ångrar inte säsongerna du spelade efter skadan? De gjorde väl sitt till att det är slitet.

 

– Nej, det gör jag inte. Det kändes bra då. Felet var väl att jag gick ner i vikt och började springa mer, hehe.

 

Haha, det är en teori.

 

– Nej men, det har varit kul. Jag har tyckt att fotbollen blivit roligare ju äldre jag blivit.

 

Är du mer intresserad också, jämfört med när du började spela i seniorlaget?

 

– Jag följer inget lag slaviskt, men ser gärna en Premier League-match. I helgen såg jag Liverpool-Arsenal och tycker det är kul. Men om Sandra hellre vill se något annat viker jag mig. Det är ju roligare att spela själv och jag gillar mycket den sociala biten. Jag hade tänkt spela ett par år till egentligen, men så blev det inte.

 

Vilket är ditt bästa minne från spelarkarriären?

 

– Det är väl det året när jag förutspådde att vi skulle vinna serien.

 

Vad var det som fick dig att tro så starkt på den säsongen?

 

– Det var väl min stora käft. Nej men, jag vet inte. Det hade väl med stämningen att göra. Grejen är att det känns som att Frödinge har något stort på gång nu igen. Spelar ni som i första matchen mot Rödsle kan det gå långt. Herrlaget har fått ihop som ett kompisgäng kan man säga, med bra spelare. Sen ska man komma ihåg att det inte är lätt att vinna en serie. Det är lättare att hålla sig kvar i femman än att vinna sexan. Jag hoppas att ni får behålla de unga spelarna, då kan det bli riktigt bra. Om man ser på Tuna som hade ett generationsskifte för några år sedan och nu spelar i fyran, så har jag samma känsla. Det gäller att de mer rutinerade kan styra upp det emellanåt också.

 

Det är intressant att se Ragge i tränarrollen. Jag hade velat vara med. Det känns som att han tänker igenom situationer som hänt i matchen och sedan tränar på det som behövs. Det är utvecklande. Lite samma tänk hade "Munken" när han var tränare. Han hade en tanke bakom. Det lades en grund där.

 

Vi hade ett bra lag med "Munken". Det gick några säsonger och det började kännas bättre och bättre. Sedan när vi fick Ivarsson så blev han den avgörande faktorn som gjorde att vi gick upp 2011. Året därefter hade vi ett om möjligt starkare lag. Vi kanske till och med borde vunnit femman. Vi vann många matcher i rad i början av serien. Sedan var jag på semester i Norrland utan täckning. När jag väl kunde få tag på Robin för att få resultatet från helgen fick jag höra att vi förlorat med 10-0 mot Överrum. Då tänkte jag "Ska man inte kunna åka på semester utan att det ska gå åt skogen?". 

 

Har du något skönt citat du minns från dina säsonger?

 

– Jag vet inte hur han kommer ta det, men jag kan ge TK en känga, hehe. Det året vi vann sexan inledde vi med en förlust borta mot Horn/Hycklinge. TK kom sent till matchen och såg väl bara 5 minuter av första halvlek. Vi låg under och efter att tränarna sagt sitt flikade TK in något i stil med att det var bland det sämre han sett och att serien var körd om vi förlorade.

 

Haha, det är många som minns det!

 

– Ja, han dömde liksom ut en hel säsong efter att ha sett 5 minuter. Så den får han efter att ha hängt ut mig, haha.

 

Vem är den bästa du spelat med?

 

– Jag tycker att en sån som Jonas Dahlström är rolig att spela med. Man kan slå en boll i vilken höjd som helst, det kan vara en riktigt dålig passning, men det gör inget för honom för på något sätt plockar han in bollen. Jag hade velat spela mer med Jonas. Det är synd att han inte kunde spelat mer.

 

Finns det någon som utvecklats på ett sätt du inte hade trott?

 

– Hmm, det kanske skulle vara Martin Gunnarsson. Jag spelade fortfarande när han började vara med. Han var lite målvakt då. Väldigt tystlåten och gav inget större intryck. Nu har jag sett några matcher i år och han har verkligen utvecklats. Martin är jag imponerad av. Sedan tycker jag att Nicke verkar ha en bättre inställning nu, det är jäkligt positivt.

 

"Det är viktigt att en förening håller liv i bygden"

 

Mina frågor började ta slut och därmed intervjun. Då hittade vi flytet och det blev en halvtimme extra.

 

Hur ser du på din framtid i FBSK?

 

– Jag kommer nog alltid vara involverad på något sätt. Jag har varit med och tränat småtjejerna ett tag, men nu när vi ska ha barn och det varit mycket med huset så har inte tiden funnits. Men tiden kommer finnas i större utsträckning senare.

 

Om du kommer ut till en herrträning eller är med på en lagfest, känner du dig fortfarande som en i gänget? För så känner jag när du är med.

 

– Nu i år, känner jag inte igen så många i laget längre. Då blir det automatiskt att man inte är med på samma sätt. De nya killarna vet ju inte vem jag är. Sedan börjar det ju bli en ålderskillnad. Efter att Robin, den uslingen, inte lade in mig i FOGIS (spelarregistrering) så känns det definitivt.

 

Haha!

– Jag hade ju tänkt spela i år, men det går ju inte nu, hehe.

 

Så Robin har satt stopp för din karriär kan man säga.

 

– Ah! Ta med det! Jag är inte licensierad.

 

Ser du dig själv i en ledarroll i dam- eller herrlaget i framtiden?

 

– Ja, absolut! Det hade jag kunnat tänkt mig redan i år, om tiden funnits. Men i framtiden kanske...

 

Ser du dig som en föreningsmänniska?

 

– Ah då, förutom när jag missar byggmötena som ordförande Thomas kallar till...

 

Samma kväll som ett byggmöte la jag upp en bild på Facebook där jag låg i badkaret med en öl i handen. Thomas kommenterade och frågade om jag inte borde vara på möte nu. Det hade jag helt glömt bort.

 

Haha, men du är väl med i 500-klubbsgruppen också?

 

– Ja, jag jobbar med 500-klubben, är med i fotbollssektionen och är med i byggruppen. Så lite är jag ju med. Sen fick jag erbjudande av Robin att gå på linjen en match för ett tag sen. Jag dömde ut honom matchen innan. Han var skitdålig. Han gjorde minst två misstag som borde varit till Frödinges fördel.

 

Vid det här laget har Robins namn nämnts några gånger. Då är det hans tur att säga sitt om Peter...

 

"Peter Norlin är en person som man saknar i dagens spelartrupp, då han är en sån person som alla lag behöver, framförallt i omklädningsrummet. Han får in de nya killarna på ett bra sätt, är väldigt skämtsam och kan höja stämningen med en enda mening. Samtidigt var det en spelare som hade höga krav på sin omgivning när det väl var allvar. Som spelare gjorde han knappt tre trix med studs, men han var snabb, stark och fullständigt kompromisslös i närkamperna. Man har ju hört via omvägar genom åren att han inte var rolig att möta, men sen blev han ju också framröstad till den nyttigaste spelaren 2011 när vi vann sexan. Välförtjänt enligt mig.

 

Det är inte lätt att bara välja ut ett minne man har av Peter. Jag är delvis uppvuxen med honom så det finns massor både från och utanför fotbollsplanen. Men det jag tänker på och som vi ofta diskuterar när vi träffas och vill jävlas med varandra är när vi åkte ur KM för några år sedan. Vi bildade backpar och jag spelade över bollen till Peter som slog bollen rätt på en Rumskulla-spelare som avgjorde och skickade ut oss ur KM. Jag tyckte ju inte att jag gjorde något fel, men enligt Peter var det min "indianare" som gjorde att vi förlorade, då han tycker att jag satte honom i en svår sits.

 

Ett annat minne jag har är från en årsfest för några år sedan då han hade fått i sig lite för mycket och satt ute i kapprummet i Bygdegården. Dreglandes och halvt sovande satt Peter och hängde över sin fru Sandra och fick ur sig orden " Sandra börjar bli trött så vi ska åka hem nu!"

 

Till sist vill jag bara säga att det är kul och viktigt att han väljer att vara kvar i föreningen trots att ett knä stoppade honom från spel."   

 

Vad betyder föreningslivet för ett samhälle och dess invånare?

 

– Att tillhöra något är alltid bra. För egen del så är det lättare att hålla igång i grupp. Att träna ihop inför något är lättare än på egen hand. Man känner ett ansvar att träna inför gruppen. Det räcker ju inte med att en tränar.

 

Om man ser till samhället, i detta fall Frödinge, så är det bara att kolla till matcherna och publiken som kommer. Det blir en samlingspunkt. Se på Allan i Blomsterhult som tar sin rullator från Frödala för att kolla på matcherna. För honom betyder det ju något. Det är viktigt att en förening håller liv i bygden.

 

Något som borde utvecklas är ju krocketen. Det är lätt att döma ut den, men jag och Jonas Dahlström blev ju lite bitna. Något som inte framkommit är ju att vi spöade skiten ur Simon Wahlberg och Krister Ekholm i dubbel. Ta med det!

 

Absolut! Det är ju annars en sport man kan fortsätta med långt in på ålderns höst. Det krävs ju inte stenhård träning för att kunna spela.

 

– Precis! Ekholm sköter ju det mesta så det är bara att åka och prova på. Jag tror att många skulle fastna om de bara vågade prova.

 

Det finns ju en hel del i Frödinge ändå. Vi har fotboll både för herrar och damer, skytte, krocket, ett belyst elljusspår och förhoppningsvis kan det bli något spännande med bygdegården framöver. För övrigt tycker jag att damlaget har givit föreningen ett stort lyft!

Det har ju fört med sig mycket, som fler medlemmar, mer publik osv.

 

– Ja, och det är perfekt med Frödinge för de som inte vill satsa i Vimmerby t.ex. Då kan man spela på en lagom nivå i Frödinge istället. Det kan ju gynna herrlaget också. Om man tänker på hur mycket tjejer vill bestämma, så kan ju nyförvärv i damlaget tvinga med sig sina pojkvänner.

 

Haha!

 

– Tyvärr är det väl många damer som kommit hit och är besvikna. De trodde ju att jag skulle spela, så där blev de lite blåsta.

 

Haha, typiskt dig. Hur ser du annars på samhället i stort? Vad behöver förändras?

– Svårt, men jag blev besviken på allmänna arvsfonden. De nekade ju bidrag till vårt nybygge med motiveringen att det redan finns liknande verksamhet i Vimmerby. Men jag tycker att det behöver satsas bredare. Ungdomar har för lite att göra när de springer och klottrar på bygdegården till exempel. Nu finns det ju en grupp människor som är villiga att lägga ner tid och arbete. Det borde utnyttjas.

 

Tycker du att samhället centraliseras för mycket?

 

Ja, som exempel vill ju många att det byggs en simhall i Vimmerby. Men det skulle ju i princip vara som att låsa dörren till Gullringen. Det finns ju trots allt en bra simhall där.

 

När Peter får chansen att välja sin drömelva säger han sig vilja ta ut spelare i sin egen ålder. Att han sedan tar med veteraner som Simon Vahlberg, Ove Nilsson och Lasse Gunnarsson är inget jag påpekar. Han känner sig väl gammal den gode Norlin.

 

Drömelvan

 

Dags att välja din drömelva med FBSK-spelare. Vad har du för idéer?

 

– Jag vill nog välja spelare i min egen ålder. Jag har ju spelat med många som är yngre. Vi skulle spela med den formationen ni använder nu, 4-3-3.

 

Målvakt: Någon målvakt i min ålder vet jag inte om det funnits i FBSK. Jag tror nog jag tar Christian, en vältränad Christian. Det hade varit kul att se hur bra han var.

 

Backlinje: Jimmie Dahlström som vänsterback, Simon Rundberg och jag som mittbackar. Till höger då, vem ska jag ta där? Kåre tar jag! Fast han får vara vänsterback så flyttar vi över Jimmie till höger.

 

Mittfält: Matti (Wernetorp), Lasse Gunnarsson och Ivarsson på mitten. Det är ett ruskigt bra mittfält!

 

Anfallare: Ragge får spela till vänster i anfallet. Jag skulle vilja spela med Ove när han var som bäst också. Jag fick aldrig spela med honom då tyvärr. Vem ska han ha bredvid sig? Var Simon Vahlberg bra? Jag tar Simon. Det skulle vara intressant att se hur bra han var.

 

Han har ju snackat om att han var bra, haha.

 

– Ja men då får han hänga på Ove och Ragge och bevisa hur bra han var.

 

Det skulle bli ett riktigt bra lag!

Hur skulle ni spela?

 

– Det är ju full fart framåt! Min roll hade varit att kapa anfallare. Jag skulle ligga lite framför Simon för om jag gör någon miss så räddar han upp situationen.

 

Bänken: På bänken vill jag ha David Nilsson. Han får hoppa in och slå hörnorna när inte Lasse orkar. Du skulle få vara på bänken också. Du är allround. Till sist vill jag ju ha med Jonas Dahlström.

 

Slår ditt lag de andras drömelvor tror du?

 

– Ja, lätt! Jag fattar inte ens vad de tänkte med när de inte tog med mig i deras lag.

 

Till sist

 

Vem skulle du vilja se en intervju med i framtiden?

 

– Det kunde vara roligt att höra Pelle Pettersson.

 

Vad har du för fråga till Pelle?

 

Jag vill fråga om han har kvar sin legendariska Färjestads-mössa med en boll på.

 

Tack för din tid!

 

--------------------------------------------------------------

 

En lättsam Peter och en lättsam intervju får avsluta denna intervjuserie. Hoppas ni har uppskattat den! Jag vill tacka de personer som ställt upp för intervju samt de som bidragit med sina personliga ord om intervjupersonerna. Tack även för den positiva responsen.

Jag vill avsluta med följande ordspråk:

 

"Att göra något för andra, innebär att göra något med sig själv"
-Okänd

 

Tack för er tid!

 

/Dick Johansson

0 Kommentarer

Administratör skrev 14 maj 2015 00:00

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<september 2024><<
september 2024
 mtotfls
352627282930311
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030123456